Vinuri de poveste din Champagne, Bordeaux și Rioja
„Vinul este un poem într-o sticlă!“ Stratificarea socială a presupus stabilirea permanentă a unor standarde de calitate, dependente nu doar de tehnica prin care mustul se metamorfoza în alcool rafinat, ci și, de la bun început, de locurile de proveniență ale „materiei prime“ (ceea ce numim acum, în sens larg, terroir). Între acestea, se numără de secole Champagne, Bordeaux, Toscana și Rioja, acolo unde fiecare ciorchine poate însemna un vers, o anume boabă – o rimă rară și o cupă de vin – un poem ce bucură sufletul într-un fel anume, unic, ajutând la descoperirea adevărului ontologic esențial, câtă vreme, așa cum bine știm încă din Antichitate, In vino veritas!
Banchet franțuzit la Jariștea Locantă
Faptul că bucătăria din Franța este cea mai rafinată din lume e deja un loc comun. La urma urmei, francezii sunt cei care au inventat și au dus la maximă savoare conceptul de haute cuisine. Aurora Nicolau a cules poveștile marilor rețete franțuzești, ale marilor bucătari (chefs) și ale marilor gurmanzi din istoria Hexagonului și le-a adunat într-o carte bogat „împănată“ vizual cu antichități din propria colecție și „asezonată“ cu reproduceri ale unor meniuri franțuzești veritabile, atât din La Belle Époque, cât și din perioada interbelică.
Băutura noastră cea de toate zilele
Băutura noastră cea de toate zilele – iată în sfârșit cel mai îndrăgit și cel mai bine vândut volum al lui Kingsley Amis care are ca temă mult gustatul subiect al băuturii. Alături de o serie de rețete îndelung verificate (inclusiv un cocktail numit Lucky Jim), cartea cuprinde reflecțiile lui Amis despre mahmureală, dieta băutorului de cursă lungă, ghidul zgârciomanului afurisit și (probabil ca o temă de speculație) îți dezvăluie cum să faci să nu te îmbeți – toate acestea condimentate cu chestionare distractive despre fabricarea și consumul de alcool în întreaga lume. Amestecând cunoștințe practice cu opinii amuzante, cartea aceasta este un cocktail încântător de umor, ironie și informații distilate, servit de unul dintre marile spirite ale secolului trecut.
Dictatura gastronomică
Considerată de Păstorel Teodoreanu „un monument gastronomic“, Dictatura Gastronomică. 1501 feluri de mâncări este o spectaculoasă monografie culinară a României interbelice, care conține rețete culese, încercate și redactate de Constantin Bacalbașa.