Scurtă biografie

Author Picture

Frédéric Back

Frédéric Back (n. 8 aprilie 1924 – d. 24 decembrie 2013) s-a născut în Saarbrücken, Germania, și a crescut în Strasbourg, Franța. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, familia lui Back s-a mutat la Paris. Frédéric a studiat artele la École Estienne din Paris, apoi la École régionale des beaux-arts din Rennes, iar prima expoziția la Salon de la Marine în 1946. A emigrat în Canada în 1948, la invitația celei care avea să-i devină soție un an mai târziu, Ghylaine Paquin.
În 1952 Frédéric Back s-a angajat la Radio-Canada, unde a rămas pentru tot restul carierei sale. A câștigat două premii Oscar la categoria scurtmetraj de animație, prima oară în 1981, pentru animația Crac!, și a doua oară în 1987, pentru Omul care planta copaci, care a avut la bază povestirea lui Jean Giono. A mai fost nominalizat de două ori - o dată în 1980, pentru filmul Tout rien, și o dată în 1994, pentru Le fleuve aux grandes eaux. A primit numeroase alte distincții și premii, printre care titlul de Cavaler al Ordinului Național din Quebec (în 1989), Premiul Guvernatorului General pentru Întreaga Carieră Artistică, cea mai înaltă distincție în domeniul artelor spectacolului din Canada (în 1994) și Premiul pentru întreaga activitate în cadrul festivalului Animafest Zagreb (în 2020).
Back a fost un vegetarian convins și un activist al drepturilor animalelor, ținând numeroase conferințe pe această temă și participând la demonstrații de profil. A fondat și o societate pentru protecția animalelor, Société Québécoise pour la Défense des Animaux.